30.03.2009 15:48

Jak přežít návštěvu u tchýně a tchána

Jste spolu již pár měsíců a nemáte před sebou žádné tajnosti. Kromě jedné. Nepředstavili jste dosud partnera či partnerku svým rodičů. Jak předejít případnému faux paux?

1. Přichystejte bojiště

Nevyplatí se tajit, že je váš partner černoch či Rom. Jsou-li rodiče skrytí rasisté, když se s jeho barvou pleti poprvé nesetkají ve dveřích. Stejně postupujte i u dredů, nápadného piercingu či extravagantního účesu. Co připadá normálním vám, nemusí  se zdát běžné vaší matce a otci.

Žena k manželovi: Budeš-li se chovat dál takhle hanebně, půjdu ke své matce - a přivedu ji s sebou!  /Joanna Rutkowska/

2. Připravte manuál

Každý má své slabé místo, a kdo je u vašich rodičů zná lépe než vy? Prozraďte protějšku, čím zapůsobí a co naopak zmrazí diskuzi. Pokud má sklony k nespoutanosti, požádejte ho, aby alespoň napoprvé respektoval zvyky vaší domáctnosti. Pochválit paní domu koláč nebo si odnést talíř přeci není problém.

Příbuzní - to je prostě společnost lidí, kteří netuší ani v nejmenším, jak se má žít, ani nemají dost taktu, aby ve vhodnou dobu umřeli. /Oscar Wilde/

3. Myslete na únikové cesty

Bude mnohem lepší, když se společně s partnerem na návštěvu pečlivě připravíte. Chce to jasně stanvit program, například ho může tvořit oběd, návštěva zoo nebo piknik v přírodě. V případě krize pak pak můžete řeč nenuceně převést na jídlo, zvířata či počasí.

Velkou předností hotelů je, že nás chrání před rodinným životem. /George Bernard Shaw/

4. Otupte ostří

Kytice pro maminku, pochvala nového nátěru plotu směrem k otci, to jsou triky, jež mění přivítání z ostražitého na vřelé. Na druhou stranu to zase nesmíte přehnat. Když budete demonstrativně chválit běžný úklid, vzbudíte dojem, že sami žijete v chlívku.

Nenávist ke tcýni může pramenit z představy, že takhle jednou bude vypadat její dcera. /Arthur Shopenhauer/

5. Nechte minulost spát

Není šťastné, musí-li partner na návštěvě poslouchat tirády o nevděčnosti vašich bývalých protějšků. A už vůbec ho nepotěší, když na minulou lásku budou rodiče vzpomínat se slzou v ok a jen tak mimochodem dodají, že tak pohodového zetě, či hodnou snachu už mít nebudou ...

Příbuzné nám uštědřuje osud. Ještě štěstí, že přátele si volíme sami. /Julian Tuwim/

6. Lhát je povoleno

Nezdráhejte se raději milosrdně zalhat než šokovat pravdou. Pokud je přítelkyně profesionální společnice, nebo váš vyvolený hazardní hráč, rodičům plně postačí informace, že je schopen se uživit.

Tchýně je žena, která dává svou krásnou a hodnou dceru hnusnému a odpornému chlapovi, aby spolu zplodili ta nejkrásnější vnoučata. / Mark Twain/

7. Mlžte o budoucnosti

Pamatujte na to, že příliš jasné plány mohou psobit podezřele. Jestliže budete dávat okázale najevo, že počítáte se svatbou, mohou rodiče pojmout podezření, že jejich syna či dceru chcete uhnat. Ale pozor! Budete-li se naopak tvářit, že nějak bylo a nějak bude, vzbudíte u hostitelů pocit, že to s jejich dcerou, synem moc vážně nemyslíte.

Trest za bigamii - dvě tchýně. /Václav Dušek/

Zdroj: HOUDEK Richard, Sedm.

—————

Zpět


Sperky.cz


NakupniCentrum.cz