20.01.2009 12:18
Bábovka s ořechy a ovocem
Potřebujeme:
- 350 g polohrubé mouky
- 13 g kypřícího prášku
- 160 g cukru krupice
- 200 ml mléka
- 100 ml oleje
- 2 vejce
- 50 g sekaných vlašských ořechů
- 50 g rozinek
- 50 g sušených měruněk, popř.jiného sušeného ovoce
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- 100 g čokolády na vaření
Příprava:
- Mouku prosijeme s kypřícím práškem do mísy. Přidáme krupicový cukr, mléko, olej, vejce a vše promícháme. Do těsta zapracujeme nasekané vlašské ořechy, na menší kousky nakrájené sušené meruňky, popř.jiné sušené ovoce a opláchnuté rozinky (mohou být přes noc naložené v rumu).
- Formu na bábovky vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme těstem a vložíme do vyhřáte trouby. Zvolna pečeme při cca 170°C asi 40 minut. Po upečení necháme bábovku vychladnout ve formě a poté vyklopíme.
- Čokoládu na vaření rozlámáme na malé kousky, dáme do kastrůlku a necháme rozpustit v horké vodní lázni. Vychladlou bábovku polijeme rozpuštěnou čokoládou tak, aby nestejnoměrně stékala po stranách. Po ztuhnutí můžeme bábovku nakrájet a podávat třeba ke kávě či čaji. Dobrou chuť!
—————